De zorgcentrale is een integraal onderdeel van het VieDome-concept. De VieProCare zorgcentrale is een webbased oplossing op basis van open zorgtechnologie. VieProCare kan werkplekken faciliteren die over de organisatie zijn verspreid of centraal zijn gevestigd. Met deze innovatieve zorgcentrale kunnen alle meldingen worden afgehandeld en de triage van zorgvragen plaatsvinden. VieProCare ondersteunt ook het werken met zorgscenario’s.

Van zorgalarmering naar zorgondersteuning

In de zorg zien we dat er een verschuiving plaatsvindt van zorgalarmering naar zorgondersteuning. Door minder reactief te handelen (reageren op elke alarmmelding, inclusief de vals-positieve) en over te gaan op proactieve monitoring met zorgscenarios’s, maken we de zorg slimmer en efficiënter. 

VieProCare ondersteunt deze manier van werken. Gezien de uitgebreide mogelijkheden is zorgondersteuningsplatform wellicht een beter woord dan zorgcentrale. De uitgebreide mogelijkheden zijn niet alleen richting de cliënt, maar ook voor zorgmedewerkers en management.

Intelligent systeem

Het VieDome-systeem is 24 uur per dag beschikbaar en werkt met scenario’s, die ook tijdgebonden kunnen zijn. Zo kan overdag een deel van de scenario’s actief zijn, terwijl ze ‘s nachts volledig actief zijn. Het starten van scenario’s kan automatisch of handmatig. Een combinatie is ook mogelijk, bijvoorbeeld als een medewerker vergeet het systeem voor een bepaalde tijd in de nachtstand te zetten. Het systeem is intelligent, waardoor bepaalde sensoren pas actief worden als de bewoners daadwerkelijk in bed liggen. Dit voorkomt onbedoelde meldingen. Het inschakelen van een woning kan ter plaatse met een tablet of touchscreen, maar ook vanuit de VieProCare zorgcentrale op afstand. Het inschakelen van een afdeling kan ook op basis van een scenario, bijvoorbeeld als bij meer dan de helft van de kamers het nachtscenario is geactiveerd omdat de bewoners in bed liggen. Dan kan ook het nachtscenario van de gangen en huiskamers worden geactiveerd.

Monitoring overnemen

Delen van de zorgcentrale-functionaliteit worden vaak verwerkt in de statusschermen op de afdelingen. Zo kan de bewaking in de avond en nacht ook hier vanaf een vaste plek gebeuren. Per werkplek kunnen meerdere afdelingen of locaties bewaakt worden. Hiermee kan de bewaking van een buurafdeling of locatie even, tijdelijk of permanent overgenomen worden. Een overzicht van een hele locatie is ook mogelijk net als het overdragen van meldingen aan een signaleringspost (zorgcentrale) op een andere locatie. Hiervoor volstaat een internet- of netwerkverbinding.

Per werkplek kunnen meerdere afdelingen of locaties bewaakt en overgenomen worden.

Flexibele afhandeling van meldingen

Afhankelijk van de instellingen worden meldingen afgeleverd via de bijbehorende VieProApp op een smartphone of tablet en/of rechtstreeks bij de zorgcentrale. Aflevering op pagers, DECT-toestellen etc. is ook mogelijk. Bij een melding is altijd te zien om welk type melding het gaat, wie de melding gemaakt heeft en van welke locatie deze afkomt. Voor elk scenario kan een specifieke alarmroute (workflow) worden ingesteld. 


Zo kan de melding naar alle medewerkers van de afdeling ineens of achtereenvolgens worden verzonden. Ook kunnen alle oproepen naar één medewerker worden verzonden. Via de VieProApp kan de medewerker een livebeeld van de locatie opvragen en contact opnemen. Locaties en sensoren kunnen tijdelijk worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld bij het betreden van een kamer. De app toont tevens de alarmgeschiedenis en maakt het mogelijk om het delen van het zorgondersteuningssysteem te bedienen.

De mogelijkheden van scenariodenken

VieDome kijkt op een andere manier naar de behoeften van cliënten en zorgmedewerkers en werkt met intelligente zorgscenario’s. Wij maken de zorg slimmer en helpen organisaties te transformeren van zorgalarmering naar zorgondersteuning. 

Scenario’s stellen ons in staat om verschillende sensoren te koppelen en de intelligentie zoveel mogelijk te verankeren in de software. Onze VieProCare zorgcentrale is er helemaal klaar voor. Hier vindt u meer informatie over scenariodenken.

Slimme oplossingen

Download nu onze whitepaper over scenariodenken.

Wilt u meer weten over de voordelen en mogelijkheden van scenariodenken voor uw organisatie? Download dan onze whitepaper ‘Scenariodenken van Viedome: van zorgalarmering naar zorgondersteuning’.