28 • 05 • 2020

Slimme zorg toepassen in tijden van corona

De coronacrisis vraagt om slimme technologie en innovatieve oplossingen die efficiënte zorg mogelijk maken, maar daarnaast ook betrouwbaar zijn.

Slimme zorg toepassen in tijden van corona

Met alle zorgproblematiek die bij de coronacrisis komt kijken, zijn veiligheid en snel handelen een vereiste. De afgelopen periode zijn er in recordtijd zorghotels en intramurale coronazorg opgezet door heel Nederland. VieDome heeft aan veel van deze projecten meegewerkt. Samen met commercieel directeur Frans Stravers blikken we terug op een aantal hectische weken.

Noodvoorzieningen in Ahoy Rotterdam

Hoe monitor je coronapatiënten in een nog te realiseren zorghotel? En kun je garanderen dat het op zeer korte termijn operationeel is en werkt? Zomaar wat vragen waar VieDome mee wordt benaderd. Ingewikkelde zorgvraagstukken waar een snelle en betrouwbare oplossing voor gewenst is.

Frans Stravers weet als geen ander dat VieDome moeiteloos is te integreren op een locatie waar geen tot weinig faculteiten zijn. “In Rotterdam werd er op de evenementenlocatie Ahoy binnen twee weken een noodziekenhuis en zorghotel met 130 bedden gerealiseerd. Het noodziekenhuis is bedoeld om de ziekenhuizen in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te ontlasten tijdens de coronacrisis. Met aparte kamers waar elk vier patiënten verpleegd kunnen worden. Omdat onze systemen draadloos én volledig beveiligd zijn kunnen we aan dit soort vragen moeiteloos voldoen. De organisatie zocht, en vond, een partner die de levering en implementatie van alle noodzakelijke oplossingen kon garanderen binnen het aangegeven tijdspad.”

Drie dagen later waren de eerste 80 bedden operationeel. En niet veel later werkte alles voor de 130 bedden zoals het hoort. In no time konden alle nieuwe medewerkers (externen en herintreders) probleemloos de zorgcentrale gebruiken. Zo kon er snel de zorg verleend worden waar die op dat moment nodig was.

Zorginstelling Sherpa richt in drie dagen verpleegkundige unit in

Sherpa wilde al in een vroeg stadium voorbereid zijn op een mogelijke uitbraak van corona en anticipeerde daarop. Als zorginstelling in de regio Gooi & Vechtstreek, Eemland en Utrecht-West ondersteunt Sherpa mensen met een beperking op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd. In drie dagen tijd bouwde Sherpa uit voorzorg 2.200 m2 dagbesteding om tot een verpleegkundige unit. Met het opzetten van deze verpleegkundige unit, houden ze vooral rekening met de komst van mensen met EMB (ernstig meervoudige beperkingen) en senioren. In de unit worden de doelgroepen gescheiden van elkaar ondergebracht. Ook hier realiseerde VieDome binnen korte tijd de complete implementatie van het systeem.

De noodvoorzieningen in Ahoy en bij Sherpa zijn zomaar wat voorbeelden van projecten. Frans Stravers: “In deze tijden is spoed eigenlijk altijd noodzakelijk. Maar feitelijk kunnen we altijd snel schakelen en maatwerk leveren om te voldoen aan de veranderende eisen of wensen. Hetzelfde geldt voor (nood)afdelingen, vleugels of complete instellingen. Zo maakte we recent noodvoorzieningen voor Talant, Meriant, Humanitas Barendracht, Zozijn, Dichterbij in Horst en Oss en natuurlijk in Ahoy Rotterdam en bij Sherpa. Sommige hebben we gerealiseerd met aansluiting op de eigen zorgcentrale en bij andere met gebruikmaking van NFX. Ook hier is flexibiliteit de kern.”

VieDome blijft relevant en inzetbaar, ook ná de coronacrisis

Wat gebeurt er eigenlijk met het systeem als de zorgvraag verandert? Wat als er bepaalde onderdelen niet meer nodig zijn bij deze noodvoorzieningen? En hoe kun je snel inspelen op de zorgvragen van de (nabije) toekomst? 

“VieDome is een flexibel open zorgtechnologie-platform met alleen maar voordelen,” aldus Frans. “Is de situatie van de patiënt veranderd, dan sluit VieDome daar moeiteloos op aan. Verandert de zorgvraag, dan veranderen via onze app de instellingen van de componenten. VieDome werkt met individuele alarmscenario’s en slimme sensoren. Daarnaast is het systeem flexibel te koppelen met ruim 160 koppelingen, functies en applicaties. En omdat het systeem draadloos is, kan dit zonder hak- en breekwerk, snel en ook nog eens voor kortere of langere periodes.“

Bent u bezig met een vergelijkbaar initiatief of wilt u meer informatie over VieDome? Neem contact op stravers@viedome.nl.Samen naar een
slimme transitie

Hoe kunnen we jou helpen om jouw organisatie te transformeren naar een digitaal sterkere positie.

Naar stappenplan

Download nu
onze whitepaper
over scenariodenken

Download