Integratie van bestaand en nieuw in een open zorgcommunicatie platform

Tot nu toe werden gebouwen van zorgorganisaties uitgerust met een standaard installatie. Elke kamer heeft dan dezelfde uitrusting en dezelfde voorzieningen met betrekking tot domotica. Meldingen van het domoticasysteem gaan dan naar de pager of naar de DECT-telefoon. Soms, als je in een dergelijk gebouw een verpleegafdeling oploopt, hoor je diverse pagers continu afgaan. Op de vraag of er niet op die signalen gereageerd moet worden, is dan vaak het antwoord dat “die dingen” de hele dag piepen en niet bruikbaar zijn.

Domotica hoort bij de cliënt en niet bij het gebouw Dat is één van de uitgangspunten van het open VieDome systeem. Dat houdt in dat VieDome zich snel en eenvoudig kan aanpassen aan de wensen van de afdeling op basis van de zorgvraag van de cliënt. Opmerkingen als “zo werkt dat systeem nu eenmaal” of “dat is niet te veranderen” behoren bij VieDome tot de verleden tijd. Telkens wanneer er een nieuwe cliënt op de afdeling komt, kan het domoticasysteem aangepast worden aan de nieuwe situatie. Maar ook als er in de situatie van een cliënt iets verandert, is een aanpassing snel gemaakt. Sommige zaken kunnen de medewerkers op de afdeling zelf doen. Andere wat meer ingewikkelde zaken worden op afstand aangepast. VieDome heeft een 24-uurs servicedienst zodat een aanpassing midden in de nacht ook snel gerealiseerd kan worden.

Maar wat nu als het domoticasysteem al langer in een gebouw zit? Kunnen al die moderne aanpassingen dan ook nog, ook al is het geen VieDome technologie? Door de bewezen en open technologie van VieDome kan een combinatie van oud en nieuw gemaakt worden. Ook de integratie van andere merken in een VieDome omgeving kan door de open structuur gemakkelijk gerealiseerd worden. Hierdoor krijgen bestaande systemen een innovatieve impuls. Zo kan er functionaliteit toegevoegd worden zonder dat bestaande onderdelen hun functie verliezen. Door de slimme software van VieDome kan er derde generatie domotica gerealiseerd worden met deels tweede generatie technologie. Door de open en transparante structuur van VieDome kunnen verschillende systemen optimaal met elkaar gaan communiceren. Behouden wat kan en toevoegen waar nodig, is hier het motto.