Domotica

VieDome biedt oplossingen bij knelpunten in het gebruik van Domotica thuis
Onlangs heeft Bureau Berenschot een onderzoek gepubliceerd onder de titel “Wat helpt om langer thuis te blijven wonen”. Het rapport is een verslag van gesprekken met stakeholders over het gebruik van domotica. In de praktijk blijken er volgens de onderzoekers verschillende barrières te zijn voor de toepassing van domotica. Daardoor blijft volgens hen grootschalige toepassing uit. Er is gesproken met ouderen, zorgorganisaties en beleidsmakers.


Knelpunten voor ouderen opgelost.

Een aantal knelpunten werden gesignaleerd. Voor de ouderen blijkt dat onder andere een eenvoudige gebruikersinterface van belang is en dat ouderen graag de mogelijkheid hebben om de technologie uit te proberen. Binnen VieDome is de gebruikersinterface per gebruiker aan te passen zodat de complexiteit afgestemd kan worden op de mogelijkheden van de ouderen. Tevens werkt VieDome met een operationeel model waarmee gebruikers eenvoudig technologie kunnen uitproberen. Bevalt het, dan behoudt men de technologie. Past de technologie niet, dan kan de keuze gemaakt worden voor een andere VieDome oplossing.

Slimme technologie die gemakkelijk aan te leren is
Ook thuiszorgorganisaties ervaren volgens het onderzoek belemmeringen. Zorgverleners hebben bij de implementatie bepaalde vaardigheden nodig. Daarnaast is de financiering van de implementatie vaak lastig. VieDome kent deze problematiek en daarom passen de oplossingen van VieDome binnen de huidige financieringsstructuur en wordt door het operationele businessmodel de omvang van investeringen tot een minimum beperkt. Vast onderdeel bij de implementatie is het opleiden van zorgverleners zodat zij zelf de domotica kunnen introduceren bij de eindgebruiker.

Slim Business model
De beleidsmakers hebben het onder andere over knelpunten op het gebied van de businesscase. VieDome heeft veel knelpunten in de financiering opgelost door een operationeel model waarin er alleen kosten zijn als de domotica wordt gebruikt. Heeft een eindgebruiker de toepassing niet meer nodig dan wordt deze opgehaald en stoppen de kosten. Hiermee zijn de kosten direct gerelateerd aan de dienstverlening van de zorgorganisatie.

VieDome SmartLock; een voorbeeld van slimme technologie met een innovatief business model.

Het VieDome is een open ECO-systeem voor Zorg en integreert diverse technologieën voor toegangsverlening. SmartLock is een toepassing waardoor men de deur op drie manieren kan openen en sluiten. Met de gewone mechanische sleutel, met de afstandsbediening en met een digitale sleutel op een smartphone.
Maak van een gewone deur een slimme veilige VieDome deur. VieDome SmartLock is een concept voor toegangverlening, dat eenvoudig en veelzijdig is. Het gebruik van het slimme slot is aan de buitenzijde niet zichtbaar en is veilig voor de bewoner. VieDome SmartLock voldoet aan de wetgeving op het gebied van veiligheid en privacy en is meestal te bevestigen zonder bouwkundige aanpassingen aan deuren en kozijnen.

In de thuiszorg betekent dit dat een zorgmedewerker met zijn smartphone naar binnen kan bij de cliënt zonder dat er een sleutelkluis geplaatst hoeft te worden. Ook is het mogelijk om op afstand een medewerker te machtigen als hij onverwachts of ongepland bij een cliënt naar binnen moet.

 

Meer informatie ontvangen?