Samen met VieDome helpt de Belgische zorgcentrale Z-plus klanten om de nieuwe uitdagingen in de zorg aan te gaan. Zo integreert Z-plus nieuwe en innovatieve technieken in de zorg en vergroot het de ondersteuningsmogelijkheden voor verschillende doelgroepen. Z-plus is dan ook de eerste organisatie die hierbij gebruik maakt van VieDome’s nieuwe zorgcentrale VieProCare.

Van 3.000 naar 10.000 aansluitingen

Z-plus laat zich bij de transformatie van zorgalarmering naar zorgondersteuning adviseren door Smart Care Solutions uit het Belgische Waasmunster. Paul De Winne van Smart Care Solutions: “Onze missie is de levenskwaliteit van senioren te verbeteren met behulp van technologische oplossingen. Oplossingen die op een slimme manier bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid, communicatie en gezondheid.”

Z-plus is de snelst groeiende zorgcentrale van België. In korte tijd werden 3.000 cliënten aangesloten en binnen afzienbare tijd doorgegroeid naar meer dan 10.000 aansluitingen. Uniek aan Z-plus is dat het niet alleen zorg op afstand biedt, maar ook een garantie geeft op professionele interventie op locatie bij de cliënt. Het doel van Z-plus is mensen met een zorgbehoefte zo lang mogelijk en met de grootst mogelijke autonomie thuis te laten wonen. Om dat voor elkaar te krijgen, faciliteert Z-plus de bestaande zorgverleners en levert het aanvullende diensten waar nodig.

Z-Plus logo

Efficiënter werken, meer schaalgrootte

Groeien is geen doel op zich voor Z-plus, maar schaalgrootte creëren is wel een belangrijke voorwaarde om de zorg betaalbaar te houden. Er is immers steeds minder geld beschikbaar en ook wordt het alsmaar lastiger om voldoende gekwalificeerde zorgmedewerkers te vinden. Dat vraagt om technologische innovaties en was voor Z-plus aanleiding om te kiezen voor de VieProCare zorgcentrale.

Paul De Winne: “Hoewel zorgcentrale misschien niet helemaal het goede woord is. Gezien de uitgebreide mogelijkheden zou ik liever spreken van een zorgondersteuningsplatform. De uitgebreide mogelijkheden zijn niet alleen richting de cliënt, maar ook voor zorgmedewerkers en management. Een van de zaken die we voor Z-plus hebben toegevoegd, is bijvoorbeeld een uitgebreide tool voor rapportages.”

Ik beschouw de VieProCare niet zozeer als zorgcentrale, maar als een efficiënt platform voor zorgondersteuning.

De voordelen van een webbased oplossing

VieProCare is een webbased oplossing. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om een zorgcentrale te creëren en in te richten; er is niet veel fysieke apparatuur voor nodig. Overigens zijn alle nieuwe VieDome-applicaties webbased om te zorgen dat we minder hardware-afhankelijk zijn. Dit zorgt ook voor meer flexibiliteit en de mogelijkheid om plaatsonafhankelijk te werken. Zo is het een stuk eenvoudiger om met VieProCare op afdelings-, locatie- en organisatieniveau te werken.

VieProCare kan naast VieDome draaien voor wie een gefaseerde migratie wil. Dit is ook zo toegepast bij Z-plus. Een aantal aansluitingen draait nog op het VieDome-platform en een aantal op VieProCare. Beide zijn goed naast elkaar te gebruiken, zodat er gefaseerd kan worden overgestapt naar de nieuwe interface in het tempo dat de organisatie zelf kan bepalen. Overigens kunnen alle reeds aanwezige componenten gewoon worden blijven gebruikt.

Eenvoudig koppelen met de VieDome-API

Het koppelen van de verschillende toestellen van diverse leveranciers was in de beginfase best een uitdaging. Paul De Winne: “Voor de migratie van de eerste 3.000 toestellen hebben we heel wat bezoekjes moeten brengen aan de klanten van Z-plus. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met VieDome, dat de nodige technische en procesondersteuning heeft geleverd. Gelukkig is VieDome een open zorgtechnologieplatform, wat het koppelen vereenvoudigde.”

“Om schaalgrootte te kunnen creëren, gebeurt het aansluiten van nieuwe gebruikers inmiddels met een API. We koppelen dus niet meer op basis van de protocollen van de leveranciers, maar met generieke technologie in de vorm van een API. Inmiddels zijn ook assistentiewoningen en zorgcentra probleemloos aangesloten en zijn er nieuwe oplossingen toegevoegd, zoals de VieConnector en de VieProApp.”

"VieDome een open zorgtechnologieplatform, wat het koppelen van verschillende toestellen vereenvoudigde."
VieDome platform

Een andere manier van werken

Met sensoren brengt Z-plus de zorgbehoefte van cliënten nauwkeurig in kaart. Met die informatie kan Z-plus op passende wijze en met respect voor de privacy cliënten optimaal bijstaan. De mogelijkheden zijn veelzijdig: medicatiebegeleiding, welzijnsbegeleiding, diabetici-opvolging, dwaaldetectie, valdetectie, medische metingen etc. Z-plus faciliteert 24/7 zorg op afstand voor haar cliënten, met alle comfort voor de zorgbehoevende, de zorgverlener, de zorgaanbieder en de mantelzorger. Van zorgalarmering naar zorgondersteuning, waarbij zorgscenario’s steeds belangijker worden.

De VieProCare zorgcentrale is qua mogelijkheden bij uitstek geschikt voor het werken met zorgscenario’s. Door geleidelijk over te stappen en te gaan werken met scenario’s kan steeds per cliënt bekeken worden hoe de bewaking en ondersteuning optimaal kan worden ingericht met VieProCare.

Samen nóg beter worden

“Het unieke aan dit project is dat het een crossborder samenwerking is,” besluit Paul De Winne. “Er zijn diverse zorgaanbieders, partners en technologieleveranciers betrokken, allemaal met verschillende achtergronden en culturen. Op basis van co-creatie zijn we continu bezig om het platform verder te verfijnen, aanpassen en verbeteren op basis van klantvragen. Uiteraard kijken we daarbij steeds goed naar het veranderende zorglandschap. Zo worden we samen elke dag nóg beter!”

“Op basis van co-creatie zijn we continu bezig om het platform verder te verfijnen, aanpassen en verbeteren op basis van klantvragen.”

Download nu onze whitepaper over scenariodenken.

Wilt u meer weten over de voordelen en mogelijkheden van scenariodenken voor uw organisatie? Download dan onze whitepaper ‘Scenariodenken van VieDome: van zorgalarmering naar zorgondersteuning’.